welkom | wie zijn wij | wat doen we | projecten | publicaties | contact

Nachtlicht, de schilders van het nieuwe licht 1880 - 1940

Museum De Wieger, Deurne en Museum Flehite, Amersfoort

18 december 2010 t/m 13 maart 2011 en 3 april t/m 26 juni 2011

 

De sprankelende tentoonstelling Nachtlicht, laat zien hoe Nederlandse kunstenaars tussen 1880 en 1940 de uitdaging van het schilderen van het nieuwe licht aanpakten.

 

De tentoonstelling Nachtlicht laat de invloed van het gas- en elektrisch licht op de Nederlandse kunst tussen 1880 en 1940 zien. Kunstenaars als Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Jan Sluijters, Leo Gestel, Kees van Dongen, Cor Noltee, Kees Maks, Simon Maris, Johan Dijkstra en Piet van der Hem experimenteerden met de effecten en de mogelijkheden van het nieuwe licht. Het uitgaansleven vormde een belangrijke bron van inspiratie. Maar ook het veranderde straatbeeld, het huiselijke leven en de invloed van het licht op de mode werden verbeeld.

 

In Museum De Wieger en daarna in Museum Flehite zijn circa 70 schitterende schilderijen en tekeningen te zien waaronder topstukken uit Centraal Museum, Groninger Museum, Singer Museum, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Caldic Collectie en particuliere collecties.

 

o+v

o+v kunstprojecten ontwikkelde het concept, nam de projectleiding op zich, verzorgde de fondsenwerving, de publicatie, de zaal- en PR-teksten en de inrichting van de tentoonstelling.